lifestyle

Koliko košta Mona Lisa i šta čini ovu sliku toliko posebnom?

Koliko košta Mona Lisa i šta čini ovu sliku toliko posebnom?

Leonardo Da Vinci naslikao je Mona Lizu između 1503. i 1506. godine. Ovo je jedno od najpoznatijih umjetničkih djela, a mnogi se pitaju koliko ova umjetnina vrijedi danas?

Činjenica da se Mona Lisa i danas smatra jednom od najskupljih slika na svijetu govori dosta o njenoj popularnosti.

Ko je naslikao Mona Lisu?

Leonardo da Vinci, umjetnik, naučnik i izumitelj za vrijeme talijanske renesanse, naslikao je ovo bezvremensko djelo. Izraz "Renesansni čovjek" (neko ko je svestran u mnogim stvarima) nastao je na temelju brojnih talenata Leonarda da Vincija, a i danas se koristi za opisivanje ljudi koji su svestrani u pogledu talenta.

Osim Mona Lise, i Leonardova druga djela su izvrsna. On je vodio dnevnike pune crteža i skica, te predmeta koje je sam proučavao. Neki njegovi crteži su samo skice, dok su drugi proučavali anatomiju, te su bili slični naučnim skicama. Pored Mona Lise, još jedno njegovo poznato djelo je Vitruvijev čovjek - čovjek savršenih proporcija. Ostali poznati crteži uključuju dizajn za leteću mašinu i brojne autoportrete.

Ko je bila Mona Lisa?

U narodu se vjeruje da je tema slike talijanska plemkinja Lisa del Giocondo -supruga bogatog trgovca iz Firence po imenu Francesco del Giocondo. Slika je naručena za njihov dom i proslavu rođenja njihovog drugog sina Andree. Italijansko ime slike Mona Lisa je La Gioconda, što se doslovno prevodi kao "ona vesela / sretna". Ovo bi trebala biti igra riječi za oblik ženskog imena Lisinog vjenčanog imena - Giocondo.

Kada je naslikana?

Smatra se da je Da Vinci počeo slikati Mona Lisu 1503. ili 1504. u Firenci (Italija). Da Vinciju su trebale 4 godine da završi s oslikavanjem Mona Lise, uprkos njenoj iznenađujuće maloj veličini. Iako Louvre - najveći svjetski muzej umjetnosti i povijesni spomenik u kojem je izložena originalna Mona Lisa - navodi da je Mona Lisa naslikana između 1503. i 1506. godine, neki historičari i stručnjaci kažu da slika nije mogla biti naslikana prije 1513. godine. Ipak, postoji mnoštvo teorija o tome ko je zapravo Mona Lisa, te neki navode kako je ovo zapravo autoportret samog umjetnika.

Koliko vrijedi?

Da Vincijeva Mona Lisa procijenjena je na osiguranje 1962. godine i data joj je vrijednost osiguranja od 100 miliona dolara. Ta suma, 2020. godine, ekvivalentna je više od 860 miliona dolara. Slika je toliko vrijedna da je 2014. u članku France 24 (francuska državna međunarodna televizijska mreža) predloženo da se Mona Lisa može prodati kako bi se pomoglo u brisanju nacionalnog duga zemlje!

Skrivene tajne u Mona Lisi

Postoje slike sa skrivenim tajnama i simbolima unutar slike. Naučnici su navodno identifikovali najmanje četiri različite slike koje mogu biti sorte Mona Lise, a tema je nekoliko različitih ljudi. Neki vjeruju da je Da Vinci zapravo naslikao Mona Lisu kao svoju žensku verziju.

Poznato je da je Da Vinci i sam bio zanimljiva osoba, osim što je bio pronalazač, umjetnik i naučnik. Važno je naglasiti i da je Da Vinci za života radio samo 20 gotovih platnenih slika, što je dodatno povećalo rijetkost Mona Lise. Činjenica da je ukradena u ranim danima 20. stoljeća dodatno je doprinijela njezinoj slavi.

Umjetnici poput Duchampa, Dalija i Warhola dalje su reklamirali sliku kroz svoje vlastite reprodukcije. Slika je korištena kao predmet za masovnu reprodukciju, trgovinu i špekulacije, a reproducirana je na 300 različitih slika i više od 2.000 reklama.

Postoje i neke druge kontroverzne priče o tome ko je predmet slike. Mona Lisa je uvijek bila izložena na važnom mjestu, čak i javno prikazana u Fontainebleauu, omiljenom dvorcu Francoisa I 1519. Godine 1800. Mona Lisa je bila obješena u Napoleonovoj spavaćoj sobi, a za 4 godine preseljena je u Louvre, koju još uvijek naziva svojim domom.

Mona Lisu i dalje proučavaju umjetnici i akademici kako bi otkrili očiglednu misteriju koja je okružuje. Njena reputacija nosioca simbola, tajni i drugih nepoznatih misterija zasigurno će vrlo dugo zadržati popularnost Mona Lise netaknutom.

Podijeli članak

Komentari (1)

Ostavi komentar
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Looksuz.net te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Looksuz.net da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Ja ruznije slike u zivotu nisam vidio. Meni ovo da stoji povracao bih svaki dan! Kakva crna MonaliSa!