lifestyle

Jednostavni trikovi za uštedu novca

Jednostavni trikovi za uštedu novca
Pexels

Ponekad je najteži dio uštede novca započinjanje ovog procesa. Ako vam je potrebna realna i jednostavna strategija, ovi trikovi vam mogu pomoći.

Zapišite svoje troškove

Prvi korak da počnete štedjeti novac je shvatiti koliko zapravo trošite. Pratite sve svoje troškove, od kafe, kućanskih potrepština do napojnica koje ostavljate u kafićima. Nakon što zapišete sve podatke, organizujte brojeve po namirnicama, režijama i drugim većim kategorijama, te zapišite ukupan iznos za svaku kategoriju. Možete odabrati i digitalne programe ili aplikacije da vam pomognu da brže završite s ovim korakom, ali i olovka i papir vam mogu biti korisni.

Budžet koji želite uštedjeti

Jednom kad steknete ideju o tome koliko trošite mjesečno, možete početi s organizacijom evidentiranih troškova u izvediv proračun. Vaš bi proračun trebao opisivati kako se troškovi mjere prema vašim prihodima, tako da lakše možete planirati potrošnju i ograničiti pretjerano trošenje novca. Obavezno u obzir uzmite i troškove koji se javljaju redovno, a ne svakog mjeseca, poput održavanja automobila.

Pronađite načine da smanjite potrošnju

Ako su vaši troškovi toliko visoki da ne možete uštedjeti onoliko koliko želite, možda je vrijeme da smanjite troškove u drugim kategorijama. Nebitne stvari poput trošenja novca na večere i zabave definitivno možete smanjiti. Potražite i načine da uštedite na fiksnim mjesečnim troškovima, poput plaćanja televizije i mobitela.

Nekoliko ideja za smanjivanje svakodnevnih troškova:

  • Na društvenim mrežama tražite besplatne ili jeftine događaje kako biste smanjili potrošnju novca na izlaske
  • Otkažite pretplate i članstva koja ne koristite
  • Potrudite se da samo jednom mjesečno jedete u restoranima i isprobavajte mjesta s jeftinijom hranom
  • Priuštite si period kada ništa nećete kupovati. Kasnije će vam biti drago kada vidite koliko ste uštedjeli.

Postavite ciljeve za uštedu

Jedan od najboljih načina uštede novca je postavljanje cilja. Počnite s razmišljati o tome u šta biste mogli uložiti skupljeni novac. To može biti vjenčanje, odmor ili novi automobil. Zatim shvatite koliko novca će vam trebati i koliko vremena da ga uštedite.

Ako štedite za penziju ili obrazovanje djeteta, razmislite o tome da taj novac stavite na račun za ulaganje. Iako investicije nose rizike i možda izgubite novac, one vam također stvaraju priliku da dobijete više novca, u zavisnosti od tržišta.

Postavljajte manje, dostižne ciljeve koje također možete brzo realizovati. To može biti ulaganje u novi pametni telefon ili praznične poklone. Postizanje ovih ciljeva i uživanje u nagradi za koju ste uštedjeli će vam dati poticaj koji će vam jačati naviku da štedite novac.

Odredite prioritete

Nakon vaših troškova i prihoda, ciljevi će vjerovatno imati veći utjecaj na način na koji raspoređujete vašu ušteđevinu. Svakako se sjetite vaših dugoročnih ciljeva. Odredite prioritete kako biste imali jasnu ideju odakle možete početi štedjeti. Na primjer, ako znate da ćete u bliskoj budućnosti trebati zamijeniti automobil, možete odmah početi ulagati novac.

Štedni račun

U nekim bankama imate priliku da zaključate novac na određeno vrijeme. Ovo je odlično za one koji žele uštedjeti novac, ali nemaju samokontrole.

Podijeli članak

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostavi komentar
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Looksuz.net te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Looksuz.net da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.